BCR Sibiu Open. Cel mai important turneu de tenis masculin din Romania.

Adrian Ungur, campionul Sibiu Open 2015

Adrian Ungur, campionul Sibiu Open 2015

Adrian Ungur câștigă cea de-a patra ediție a celui mai important turneu de tenis din Transilvania.

El devine dublu campion la Sibiu Open, după ce a câștigat și prima ediție a turneului de la Sibiu.

 

Marea finală a Sibiu Open prezentat de Raiffeisen Bank, cel mai important turneu de tenis din Transilvania ar fi trebuit să se desfășoare ieri, pe terenul central al Tenis Club Pamira. Din cauza condițiilor meteo complet nefavorabile, partida a fost amânată de mai multe ori de-a lungul zilei. S-a luat în calcul inclusiv mutarea ei în Sala Ilie Vonica însă jucătorii au considerat că suprafața de joc a sălii crește riscul de accidentări și, inițial, au refuzat să joace partida indoor. După îndelungi discuții cu reprezentanții sălii Ilie Vonica, comisarul ATP și jucători, organizatorii au decis modificarea parțială a suprafeței. O bună parte din zgura sintetică a fost înlăturată pentru ca suprafața să câștige aderență, iar după o verificare făcută în această dimineață, jucătorii și-au dat acceptul să joace finala în sală. În cazul în care ar fi refuzat și de această dată, finala turneului s-ar fi anulat.

Pere Riba a fost primul la serviciu în marea finală și a câștigat game-ul inaugural. Meciul a mers de la egal la egal până în game-ul cinci, când Adi Ungur a făcut brake-ul, în ciuda serviciului evident mai bun al spaniolului. Riba avea să încheie primul set cu cinci ași față de doar doi reușiți de Ungur. Venirile lui Ungur la fileu au făcut diferența, românul câștigând astfel multe puncte importante. Setul secund a început la fel, fiecare jucător câștigând propriul serviciu. Ungur nu a mai urcat atât de des la fileu și a început să își câștige tot mai greu serviciul. La 4/3, Riba a câștigat pe serviciul lui Ungur, și-a câștigat apoi propriul serviciu și a împins partida în setul decisiv. Adrian Ungur a început bine setul trei, câștigând primul game. Riba și-a câștigat serviciul și a făcut break în următorul game, în aceeași manieră ca în setul secund, cu o minge ce a lovit inițial fileul și i-a schimbat total traiectoria de deplasare jucătorului român. Riba a presat imediat și a câștigat game-ul 4 la zero. La 4/3 pentru spaniol, Adrian Ungur reușește și el break-ul însă își pierde, surprinzător, serviciul în game-ul imediat următor și Riba servea pentru meci. Ungur câștigă prima minge a game-ului 10. Riba pe următoarea după care Ungur face 15/30 și 15/40 și are două mingi de break. O fructifică pe prima, cu un cross pe contre-pied și scorul devine 5/5.

Finala Sibiu Open_Silvana Armat

Game-ul 11 începe prost pentru Adrian Ungur, care pierde primele trei mingi. La 0/40 urmează o revenire de excepție a românului care câștigă rapid următoarele trei mingi după câteva servicii extrem de bune și o urcare la fileu decisivă care restabilește egalitatea la 40 după care închide game-ul cu două schimburi de câte trei mingi. Game-ul decisiv începe excelent pentru român. Ungur câștigă primele două mingi, o trimite pe a treia în fileu dar Riba o trimite pe cea de-a patra în out și Ungur are două mingi de meci pe serviciul adversarului. O pierde pe prima după ce ajunge târziu la o scurtă la fileu și nu reușește să o plaseze în teren nici pe a doua după un serviciu excelent al spaniolului. Apoi, Adi obține avantaj după un schimb lung de mingi și are o nouă minge de meci. Două-trei schimburi și Riba trimite mingea în fileu iar Adi Ungur devine din nou campion al turneului de la Sibiu. „Am fost foarte aproape să pierd această partidă. Dar, spre norocul meu, Pere a avut mai multe emoții, mi-a și spus la finalul partidei. A fost de departe cel mai greu meci din acest turneu. Ultima dată când am jucat cu el tot în trei seturi am reușit să îl înving. Sunt foarte bucuros că am câștigat pentru a doua oară acest turneu și mă bucur că și turneul de dublu a fost câștigat tot de jucătorii români”, spunea Adrian Ungur la finalul partidei.

Finala Sibiu Open_2_Silvana Armat

Românii la putere

Ediția din 2015 a Sibiu Open a adus o nouă premieră. Este prima dată în istoria acestei competiții când atât turneul de simplu cât și cel de dublu sunt câștigate de jucători români. Adrian Ungur este noul campion al turneului de simplu iar cel de dublu a fost câștigat de cuplul Victor Crivoi / Petru Luncanu. „Ne bucurăm extrem de mult că jucătorii români au confirmat și au demonstrat că tenisul românesc masculin are valoare. Dacă din partea lui Adrian Ungur ne așteptam la un turneu bun, mai ales că l-a mai câștigat o dată, Victor și Petru sunt o surpriză foarte plăcută și sunt încântat că am decis să le oferim wild-card-ul necesar participării la acest turneu”, spune Marius Vecerdea, directorul turneului Sibiu Open prezentat de Raiffeisen Bank.

 

Drumul spre finală

Nici Adrian Ungur și nici Pere Riba nu erau considerați printre favoriți la câștigarea titlului la debutul turneului, deși Ungur a fost primul campion al turneului de la Sibiu, în urmă cu patru ani, la prima ediție. Spaniolul nu a avut deloc viață ușoară în drumul spre finală. În turul inaugural, Riba a dat tocmai peste Victor Hănescu. Românul venea după disputarea finalei turneului de la Banja Luka și era în mare formă. De altfel, Victor a și câștigat primul set al întâlnirii dar le-a pierdut pe următoarele două. În turul secund, Riba l-a întâlnit pe favoritul patru, belgianul Germain Gigounon. Un alt meci de trei seturi dar desfășurat altfel decât primul. Riba a câștigat primul set la zero, l-a pierdut pe al doilea în tie-break și s-a impus în decisiv cu 6/4. Sfertul de finală cu Victor Crivoi a fost cea mai simplă partidă a spaniolului, încheiată în mai puțin de o oră, cu 6/4, 6/0. În penultimul act al competiției, Riba a trecut de Miljan Zekic, tot în două seturi, 6/3, 7/5.

Ungur a început la fel competiția, cu un meci extrem de dificil încă din primul act. Maxime Tabatruong l-a chinuit serios pe jucătorul român, care a avut nevoie de trei seturi pentru a avansa în turul secund al turneului. În următoarea partidă, Adi l-a eliminat pe favoritul șapte, Tristan Lamasine, în două seturi identice, 6/4, 6/4. Cel mai greu meci al românului a avut însă loc în sferturi. În fața lui, principalul favorit al turneului, sârbul Dusan Lajovic. Cei doi se întâlniseră cu o săptămână înainte în semifinala turneului de la Banja Luka, unde Lajovic câștigase lejer. Ungur a luat primul set însă sârbul a revenit decis în setul secund. Partida s-a întrerupt la 4/1 pentru Lajovic iar pauza i-a servit de minune lui Ungur, care a intrat mult mai calm în setul decisiv și l-a câștigat cu 6/3. A urmat apoi semifinala cu Petru Luncanu, un sec 6/1, 6/1.

 

Câștigătorul turneului Sibiu Open prezentat de Raiffeisen Bank a câștigat un premiu de 6150 de euro și 90 de puncte în clasamentul ATP în timp ce finalistul a plecat acasă cu 3600 de euro și 55 de puncte ATP.

 

Sibiu Open – prezentat de Raiffeisen Bank este un eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu.

Turneu prezentat de: Raiffeisen Bank

Sponsori: Contempo Cars Sibiu, Data Pro, Magnolia Residence, Feleacul, Hotel Împăratul Romanilor, Sens Media, Andu, Aria

Partener media TV: DigiSport

Partener media radio: KissFM

Finala Sibiu Open_2_Silvana Armat Finala Sibiu Open_Silvana Armat

Leave a Comment